Calul este un mamifer ierbivor, cu copite, mărime considerabilă, folosit in diferite sporturi şi în gospodarii pentru tractare, făcând parte din cele 7 specii ale genului Equus, familia Equidae. Mai jos am descris câteva rase cabaline de pe întreg mapamondul.
American Paint a fost un cal popular printre amerindieni, deoarece era un cal de razboi si provine din caii spanioli adusi in SUA. Nu poate fi considerat o rasă în adevaratul sens al cuvantului, însă un cal trebuie să provină de la ''Quarter Horse, US Thoroughbred'', sau ''Paint Horse breeding'', adică calul de rasă, pursânge în esenţă. Exista 2 tipuri de rase: "Overo" având capul cu pete iar corpul cu pete neregulate, copitele negre şi "Tobiano" cu capul de o singură culoare, iar petele sunt ovale sau rotunde ... partea de jos a copiteleor fiind alba. Are o înalţime de aprox. 160cm, este inteligent şi poate fi folosit la fermă, rodeo, sărituri, dresaj etc.
Ahal-Tekin este o rasă veche, originară din Rusia, adus în Rusia, folosit de triburile nomade în razboi. Are o rezistenţa iesită din comun, demonstrată in 1935, când caii din această rasă au fost duşi printr-un deşert spre Moscova fară apă. Are o înalţime între 140-152cm, părul are o strălucire metalică. Poate fi gasit in exemplare ... roib, sur sau bălan cu puncte negre. Capul este mic, gâtul lung şi subţire, picioarele fine. Are un temperament ager, îndrazneţ. Este folosit pentru curse de viteze, calarie şi in special rezistenţă.
Calul arab este unul din cei mai vechi şi mai nobili şi provine din vechiul Equus Caballus Aryanus. Calul era un mijloc ce satisfăcea cerinţele nomazilor şi totodata ei au avut un rol esenţial în formarea lui. Are o înalţime de 144-157cm. Il gasim în exemplare ca murg, vânat, roib, rar negru si foarte rar alte culori. Are un cap mic, uşor conic, coama matasoasă, bot mic, gâtul arcuit şi spinarea musculoasă. Este curajos, inteligent ca majoritatea raselor. Se foloseşte la călarie şi competiţii de orice gen şi în salvare. Există 2 boli fatale pentru rasele pur sânge arabe ... şi anume imuno-deficienţa severă combinata şi abiotrofia cerebrală.
Lusitano - cum îi zice şi numele, este de origine portugheză, fiind înrudit cu cel Andaluz. E folosit în munca la fermă şi coride, specific peninsulei iberice. Are o înaltime de 150-160cm. Este de culoare sur (cenunsiu), dar se pot întâlni şi alte culori. Are un cap mic, gât puternic, o coamă deasa si o coada la fel. De asemeanea este impunator prin pasul său mare. Este intelgent si curajos.
Calul Andaluz (una din cele mai pure rase de cai) s-a dezvoltat in sudul Spaniei, regiunea Andaluzia şi s-a folosit in coride, contribuind de asemenea la creearea de noi rase. Are o înalţime de 151-161cm, de culoare sur in general, dar exista si exemplare de alte culori sau murg. Are capul lung, prfil convex, gât lung arcuit si picioarele fine. Se utilizeaza in călarie, dresaj si coride. Este docil, prietenos, nobil, calm cu speranţa de viaţă între 25-30 de ani.
Shire este cel mai mare din Anglia folosit în princial pentru tracţiune. A fost numit "marele cal" de către medievali. Este considerat cel mai mare şi puternic din lume, cântarind între 1016 şi 1220 de kg. Este folosit in agricultura, tractiune, spectacole. Are o înalţime de peste 162cm, de culoare negru, roib, maron, gri cu alb mai ales in zona gambelor. Are o frunte larga cu ochii mari, ansul mic, corp musculos cu părul lung şi în zona genunchilor ... fiind un cal harnic, liniştit şi prietenos.
Gypsy Vanner este tot un cal de rasă engleză, însă are o caracteristica speciala ... şi anume că se trage dintr-o mixtură de rase: Freisian, Shire, Clydesdalesi Dale. Are un corp mare, compact, miscari ample. Au o inaltime de peste 162 cm, cu un temperament rabdator, tacut, de asemenea fiind un cal prietenos. Se utilizează în hipism, dresaj, sărituri, iar preţul lor este de peste 15 mii de dolari in România. Se aseamană la copite cu rasa Shire.
Calul Hanovra este originar din nord-vestul Germaniei, folosit pentru agricultură şi trăsură. În 1867 a luat naştere o societate venită să amelioreze rasa, dezvoltându-se precum cal în armata şi apoi de ferma. În zilele noastre se foloseşte în competiţii. Are o înalţime de 153-171cm, având aproape orice culoare uniformă, cu un gât lung, corp puternic, pasul mare, fiind un foarte bun săritor. Este curajos, sensibil, inteligent.
Calul Suffolk, folosit in regiunea Suffolk din estul Angliei pentru tracţiune şi muncă în agricultură. Se zice că toţi caii se trag de la un singur armăsar Crisp's Horse, fătat în 1760. În zilele noastre este folosit în tractarea carelor cu bere. Are o înalţime de cca. 152-162cm, fiind un roib cu diferite nuanţe. Este docil, blând, prietenos, avand un cap mare si corp musculos.
Calul Trakehner este originar din Polonia, apoi au fost mutaţi in Germania datorită descreşterii acestora în timpul celui de-al 2-lea război mondial. În zilele noastre este folosit şi preţuit în competiţii. Are o înalţime de cca. 160-172cm, de orice culoare uniforma inchisă. Deţine eleganţă, gât lung, umeri oblici, fiind ager si îndrazneţ. Este folosit in competiţii şi călărie.
Huţul este o rasă autohtonă veche, care a luat naştere in nordul Carpaţilor. Numele provine de la populaţia locala Huţulă, de origine ucraniană. Culorile specifice rasei sunt: murgul, roibul ,negrul, soriciul. Are o înălţime între 139-151cm, având un cap mare is urechi mici cu un gât scurt şi musculos cu o coamă bogată. Este vioi, emanănd energie, fiind şî prietenos. Este folosit pentru muncă, nefiind pretenţios în îngrijire si hrană. Există si o herghelie în Bucovina (Lucina) care se ocupă in formarea acestei rase.
Calul Semigreu Românesc a luat naştere din încrucişari de iepe ialomiţene. Are o frunte largă, corp si gât musculos. Este utilizat in agricultură, trasnporturi; are cca 150-160cm, cu o masă corporală de aprox.550-600kg, de culoare murg.
Are un temperament calm, fiind docil, semănător rasei "Huţul". Ei pot tracta de până la 3-4 ori greutatea corporală.
Calul Pur Sânge Francez s-a format in prima jumătatea secolului XX din împerecherea dintre Arab si Pur Sânge Englez. Are o înălţime de cca. 144-160 cm, de culoare murgă si extrem de rar sură. Are un cap fin, membre bine proporţionate cu o spinare rezistenta, deoarece este folosit în activitaţi sportive. Are o ţinută sobră, viteză, rezistentă, având un caracter echilibrat.
Calul Pur Sânge Englez este originar din Anglia şi a fost crescut, apoi exportat în lumea întreagă. Are o înălţime de cca. 142-172cm, de orice culoare uniformă, cu un cap mic, gât fin, coamă mătăsoasă, piele fină si elastica, având un temperament ager şi îndrăzneţ. Este folosit la competiţii si călărie.
Calul Pinzgau s-a format in vestul Austria in proviciile Tirol şi Carinţia datorită condiţiilor pedoclimatice. Denumirea de Pinzgau provine de la valea cu acelaşi nume, Tirol. Are o înalţime de aprox 160-170cm, de culoare murg sau roib, însă se poate întâlni şi negru, dereş sau herminat. Are un gât gros, scurt si voluminos, cu un piept musculos, memebre puternice si copite mari. Este limfatic si foarte docil, însă nu se poate deplasa decât mergând la pas. Se foloseste desigur, la tracţiune mare.
Calul Furioso-North Star a luat nastere in prima jumatate a secolului IX prin împerecherea a 2 rase de cai: jumtăte englez formati din armasarii Furiaso (Ungaria) si North Star (Anglia). Fiecare din cei 2 cai au fost folositi intens la reproductie cu iepe de diferite origini, apoi descendentii celor 2 familii s-au împerecheat ntre ei, ducând la un cal unic. Are o înalţime de aprox. 152-159cm, 500-550kg, de culoare murg, rar negru, cu o frunte largă, gât musculos, spinare şi şale rezistente, crupă musculoasă si un torace profund. Are un temperament vioi si docil; speranţa lui de viaţa se situeaza undeva între 20-30 ani. Se utilizează în tracţiunea uşoara si medie, de asemenea el are o viteza apreciabilă.
Calul Lipiţan s-a format în fosta Iugoslavie, în peninsula Istria. Este o rasă veche, iar bazele au fost puse in 1580 prin înfiinţarea hergheliei Lipizza de către Karl Steiermark al-III-lea. Are o înalţime de cca. 157-167cm, de culoare alb, murg, negru sau vânăt. Are un profil berbecat, gâtul în forma de lebădă, spinare lungă, picioare, şale rezistente, picioare scurte, zvelt, cu un merg înalt. Are un temperament blând, prietenos, fiind uşor de dresat. Se foloseşte la tracţiune uşoara si călarie, fiind totodată apreciat la trăsură.
So, ride it :)
marți, 22 septembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Iti plac caii atat de mult? Oricum sunt niste animale interesante :)
da, imi plac :)
interesant articol..da calul andaluz e frumos, dar parca shire imi place mai mult :) multumim de informarii ;)
mie andaluz si arab...de acolo se trag rasele :)
sunt animale extraordinare. mie imi plac foarte mult :)
caii shire exista si in romania?deoarece eu nu am vazut niciunu!!!este rasa mea preferata de cai!!!
eu ador calul andaluz si, pe locul doi, cel arab :)
Trimiteți un comentariu
Comentati doar ce este legat de topic. Pentru sugestii, nelamuriri etc, folositi pagina de Contact.